+90 (252) 212 03 23

Amerika’da Üniversite Eğitimi



Amerika’da Üniversite Eğitimi

Amerika’da 3000’in üzerinde yüksek öğrenim kurumu vardır. Bu kurumlardan üniversite, kolej (yüksek okul) ve teknoloji enstitülerinde lise üzerine 4 yıllık lisans öğrenimi ve bir çoğunda ayrıca yüksek lisans ve doktora öğrenimi yapılmaktadır.

Verdikleri öğrenim ve diploma dereceleri bakımından bu okullar arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Ayrıca Amerika’da ön lisans diploması veren iki yıllık “Junior College” lar veya “Community College”lar, yani meslek yüksek okulları da mevcuttur.Amerikada üniversite egitimi almak için ülkenin egitim düzeyine denk bir egitim geçmisine sahip olmak gerekir.

Bunun için lisans programlarinda yabanci ögrenciler Ingilizce için TOEFL, akademik bilgileri testi için SAT sinavi almalari gerekebilir. Amerikada üniversite egitimini tamamlamak için baslangiçta 2 yillik community kolejler çok tercih edilir. Bu kolejler daha kolay ögrenci kabul eder, ve üniversitelere göre çok daha ucuzdurlar. 2 yil bu kolejlerde egitim alindiktan sonra Amerika’da 4 yillik üniversiteye son 2 yili okumak için geçilebilir.

Devlet, okul egitimleri ile ilgili yönetim bazinda yetkiyi üniversite ve egitim kurumlarina devretmistir, bu sebepten eyalet okulu (state) yada özel okullar arasinda kalite açisindan farklar yoktur. Sanildiginin aksine ücretlerde de çok farkliliklar görülmeyebilir, bazen bir state üniversitesi özel bir üniversiteden pahali olabilir.

Amerika’da üniversiteler, ögrenime Agustos sonlarinda veya Eylül’ün ilk yarisinda baslarlar. Ders yili Mayis sonlarinda veya Haziran baslarinda biter. ögrencinin ders yili boyunca okula devami mecburidir. Birçok üniversitede ders yili semester denen iki esit kisma bölünmüstür. Ayrica yaz dönemi vardir. Bir kisim üniversitede ise takvim yili dört esit kisma ayrilmistir. ögrenciler yaz dönemlerine katilip katilmamakta serbesttirler.

Amerika’da Yüksek Öğrenim Diplomaları

Önlisans Öğrenimi

Amerika’da liseden sonra iki yil süren ve A.A. ya da A.S. (önlisans) derecesine yönelik ögrenime denir. Lise ve dengi okul mezunlari girebilir.
Lisans Öğrenimi

Amerika’da liseden sonra dört yil süren, B.A. veya B.S. (lisans) derecesine yönelik ögrenime undergraduate study yani lisans ögrenimi denir. (lisansüstü ögrenime ise graduate study adi verilir) Türk liselerinden veya dengi meslek okullarindan mezun ögrenciler, normal olarak, Amerikan üniversitelerine lisans ögrenimi için kabul edilirler.
Yüksek Lisans Öğrenimi

Türk üniversitelerinden mezun ögrenciler, normal olarak, Amerikan üniversitelerinin yüksek lisans (master) programlarina kabul edilirler. M. A. veya M.S. (yüksek lisans) derece programi genelde 1.5-2 yıl devam eder.
Doktora Öğrenimi

Amerika’da Ph.D. (doktora) programi yüksek lisans üzerine, normal olarak, 3-5 yillik bir ögrenimi ve bu süre zarfinda bir doktora tezinin hazirlanmasini gerektirir.

Not Ortalaması

Bir üniversite eğitim programına katılan öğrencinin Lise’de,  master programına katılacak bir öğrenci için üniversite’de yeterli not ortalamasına sahip olması gerekmekte. Bazı okullar için sadece not ortalaması yeterli olmayacaktır. Dönem dönem aldığınız derslere, derslerdeki başarınızın dönemlere göre artış veya düşüşüne bakılacaktır.

İngilizce Seviyesi

Amerika ve Kanada için dil sınavlarından en az 500 TOEFL puan almak gerekir, skorlar okuldan okula değişiklik gösterebilmektedir.

Referanslar

Lise hocalarından en az 2 tane referans alınmalıdır. Bu referanslar için bazi okullar özel formlar verebilmektedir. Bu referansların okullara imzalı ve mühürlü zarflarda gönderilmesi gerekmektedir.

Statement Of Purpose

Başvuruda bulunduğunuz okulu, bölümü neden seçtiğinizi, bu okulda okumanın veya bu bölümde okumanın size ne gibi faydaları olabileceğini, kariyer planlarınızı anlatacağınız bir yazı olacaktır. Nadiren okullar sizden ek sorular da talep edebilirler.

Mali Kaynak

Başvurduğunuz her okula okulun size vereceği yıllık toplam ücreti karşılayabileceğinizi kanıtlamak gerekmektedir. Bunun için yapılması gereken sizi finanse edecek olan kişinin bankadan yıllık en az okulun masrafları kadar bir meblağa sahip olduğunu belirten bir yazı almaşıdır. Bazi okullar ek olarak bunu noter tasdikli isteyebilirler.

Özgeçmiş

Geçmiş eğitim durumunuzu, is deneyimlerinizi, ilgi alanlarınız belirteceğiniz bir özgeçmiş olmalıdır.

Başvuru Evrakları

Genelde okulların istediği belgeler aynıdır. Başvuru belgeleri şu şekildedir,

  • TOEFL sınav sonucu- orijinal
  • SAT sınav sonucu – orijinal
  • Yeterli not ortalaması
  • Lise not çizelgeniz
  • Maddi yeterlilik belgesi
  • Referanslar

Bunlara ek olarak her okul sizden neden kendi okullarını seçtiğinizi, neden seçtiğiniz bölümle ilgilendiğinizi ,bu bölümün size faydasının ne olacağını açıklayacak bir yazı ister.

Online Early CollegeAmerika'da SINAVSIZ Üniversiteye ne dersiniz?

Online Amerikan lisesi diploması alarak, Amerikan Üniversitelerinde sınavsız ve burslu okumak ister misiniz?

Siz de Türkiye'de ilk olarak uygulamaya başlanan Online Early College programımıza katılın, 1 Program ile 2 Diploma alın. SINAVSIZ olarak Amerikan üniversitelerinden kabul alabileceğiniz bu program sayesinde zaman, para ve emek tassarrufu yapabilir, hayatınıza yepyeni bir pencere açabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: +905468001048

Open chat
1
Merhaba,
size nasil yardimci olabiliriz?