+90 (252) 212 03 23

Almanya Üniversite Eğitimi


ALMANYA’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

Genel

Türkiye için Yurtdışı eğitim denildiğinde ilk olarak akla gelen ülkeleri iki gruba ayırabiliriz. Buna göre öncellikle Anglo- Sakson ülkeler dediğimiz ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler ile klasik kıta Avrupa sı ülkelerini sıralayabiliriz. Bu ayırım aslında yurtdışı eğitim konusunda yapılacak tercihlerde mihenk taşı olarak kabul edilebilir. Zira yurtdışında eğitim almak isteyen ilgililer tercihlerini bu ayırıma göre belirlerlerse amaçladıkları faydaya daha kolay kavuşabileceklerdir.

Almanya’da Yaşam

Bu ülkelerin tercih edilmesinin sebepleri, yönetim anlayışlarının daha liberal olmasından, eğitim olanaklarının ve özellikle de üniversitelerde verilen eğitimin kaliteli olmasından ve ayrıca dünyada şuan gidilen her yerde konuşulan ve bir dünya dili olarak kabul edilen İngilizce nin konuşulduğu ülkeler olmalarından dolayı tercih edilmektedir. Bu konu çok önemlidir. Dil bilmek konusunda ülkemizde artık İngilizce cazibesini kaybetmektedir. Ancak Avusturya ve Almanya eğitim konusunda çok iyidir. Üniversitelerde sunulan imkânlar ise gerçekten çok geniş ve kalitelidir. Buraların tercih edilmesinin sebeplerin bir diğeri ise buraların ikinci vatan olarak anılmasından ve eğitimin birçok ülkeye göre daha ucuz olması ve Türkiye’ye yakınlığıdır. Zaman zaman Türkiye’ye gidiş dönüş 40 Euro ya biletler bulunmaktadır. Ekonomik alandaki güçleri, öğrencilere daha çok ve cazip imkânlar sunmaları açısından önemlidir. Almanya’da bir öğrencinin ödediği para semester başına aslında harç parası değildir. Ödenen paranın kat kat fazlasını Almanya devleti ve Üniversitesi size sunmaktadır. ABD, İngiltere, Avustralya vs. gibi harçların astronomik seviyelerde bulunduğu ülkeler karşısında Almanya da ki üniversitelerin maddi açıdan daha cazip olması aslında Almanya’nın tercih edilmesindeki ana neden olup özellikle orta gelirli vatandaşlarımız için Almanya vazgeçilmez bir yurtdışı eğitim seçeneğidir. Son dönemlerde nüfus Profili’ndeki yaşlanma ile buna bağlı olarak doğacak ekonomik sıkıntılar ve İnternet, komünikasyon alanındaki beyin gücü ihtiyacı, yabancı iş ve beyin gücü transferini yeniden Almanya’nın gündemine getirmiş bulunuyor.

Sağlık Sigortası

Almanya’da yaşayan herkes sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Şayet sigortanız yok ise ne vize ne de okullara kayıt yaptırabilirsiniz. 2, 3 ay üst üste aidatınızı ödememeniz demek eğitim hayatınızın son bulmasına sebep olabilir. Almanya bu konuda çok hassastır. Ancak bu şekilde olması öğrenci adaylarının lehinedir. Üniversiteye kayıt esnasında sigorta belgesinin mutlaka sunulması lazımdır. Ayrıca sağlık masraflarının aşırı yüksekliği nedeniyle pratik olarak herkesin sigorta yaptırmasında menfaati vardır. Kişisel duruma bağlı olarak değişen sağlıklı bir sigorta aidatı 50 ile 100 Euro civarında değişir. AOK gibi Almanya’nın en büyük sigorta şirketinin öğrencilere uyguladığı miktar 56 Euro dur.

Geçim Şartları

Ortalama öğrencilerin % 68’i çalışmakta ve kendi eğitimini finanse etmektedir. Almanya’da normal şartlarda tutumlu bir öğrenci 500 EUR ile geçinebilir. Bu miktar ülkemizde çoğu memurun maaşına tekabül ettiği ve bazen bunu aştığı göz önüne alınacak olduğunda belki yüksek görünebilir. Ancak insanların gelir düzeylerinin ülkemizden çok daha yüksek olduğu bir ülkede bu denli bir aylık harcama çok görülmemelidir. Çünkü Almanya da işçilere ücretleri saat başına verilir ve genelde saati 6 Euro’dan düşük işler yok denecek kadar azdır. Almanya’da öğrenciler yaz tatillerinde 12 Euro veya daha yüksek miktarda iş bulabilirler. Bu şekilde düşünüldüğünde Almanya’da yabancı öğrencilere verilen iş müsaadesi ile (senede 90 tam veya 180 yarım gün) çalışmak ve ihtiyaçlarınızı karşılamanız pekte yor değildir. Bu imkânını istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde kullanabilirsiniz.

Barınma

Almanya’da barınma ihtimallerinin çok çeşitli oluşu daha uygun şartlarda bir seçenek bulmayı kolaylaştırır. Tek kişilik daireler yanında çoğunlukla bağımsız veya daire içinde (Wohngemeinschaft-WG) odalar kiralanır. Oda genişlikleri genellikle 10-25 m2 arasında değişir. Kira değerleri oda genişliğine, bina kalitesine, şehre ve şehirdeki konuma bağlı olarak Almanya çapında 100 ile 400 Euro arasında değişmektedir.

Dönem başlarında oda bulmak hemen hemen bütün Almanya’da çok zor olduğundan sömestr başlamadan uzun bir zaman önceden rezervasyon yapılması çok önemlidir. Kısa süreli barınma için çok sayıdaki gençlik yurtları (Jugendherberge) uygun bir alternatiftir. Ortalama 12 Euro günlük ödeme ile buralarda kalınabilir. Çoğu gençlik yurdunda kahvaltı verilmektedir. Öğrenci yurtlarında bulunan 10-20 m2 odaların yanı sıra, ortak kullanılan mutfaklar, ortak kullanılan banyo-wc’ ler, dinlenme odaları, kantin, cafe, çamaşırhane, masa tenisi salonu, müzik odası ve benzeri imkânlar vardır. Ancak, sınırlı kontenjanları ve yoğun talep sebebiyle dolu olan bu yurtlarda yer bulabilmek için çok önceden başvurmak gerekmektedir. Tek kişilik daireler genellikle 15-40 m2 arasında değişir. Bu daireler 1 oda- oda içinde ufak bir mutfak ve bir wc-banyodan oluşur. Kira ücretleri Almanya genelinde 200 400 Euro arasındadır.

Ulaşım

Şehirler arası ulaşımda otoyollardan ziyade tren yolları daha çok kullanılmaktadır. Bunun başlıca sebeplerinden birisi tren yolu ağının hemen hemen en ücra denecek yerlere kadar ulaşması ve arabaya göre hem zaman açısından hem de maddi açıdan cazip olmasındandır. Bu detayların öğrenciler için önemli olduğunun farkındayız. Alman demir yolları ise bu konuda çok iyi bir teknoloji ve ekibe sahiptir. Okullarda bu imkânları öğrencilere en iyi şekilde sunmaktadır. Dönem başına (6 aylık) yaklaşık 150 Euro ödeyerek Otobüs, tramvay ve Almanya genelinde olmasa da bulunduğunuz eyaletin birçok yerine sadece kimlik ve öğrenci kimliğini göstermek sureti ile seyahat edebilirsiniz. Biletsiz binmenin cezası ise 40 Euro dur. Şehir içi ulaşımda ise otobüs bisikletten sonra gelmektedir. Bisiklet sürücülerine ayrılmış ayrı yollarda hem sağlıklı hem de ekonomik bir şekilde gideceğiniz yere ulaşabilirsiniz.

Özel Dil Kursları

Eğer Almanya’ya sadece dil kursu eğitimi almaya veya eğitim öncesi dil kursunu öncelikle özel dil kursunda yapıyorsanız, yukarda bahsi geçen ulaşım koşulları sizler için sorun olabilir. O zaman aylık biletler ile bu sorunu çözebilirsiniz. Bu bulunduğunuz şehirde şehir içi ulaşım için cazip bir imkândır. Bu biletleri temin etmeniz için Acenteniz- Delta Yurtdışı Eğitim veya kursunuz size gerekli bilgileri verecek ve temin etmenizde yardımcı olacaktır. Fiyatları kurs öğrencisi olduğunuz için caziptir.

Ehliyet

Eğer Türkiye’den bir ehliyet almışsanız Almanya’ya gittikten sonra 6 ay geçerliliği vardır. 6 ay boyunca araba kullanabilirsiniz ancak gider gitmez bunu gerekli makamlara bildirmelisiniz Acenteniz- Delta Yurtdışı Eğitim sizlere bu konuda da yardımcı olacak ve gerekli işlemleri sizler için takip edecek ve sizleri bu konuda bilgilendirecektir. Bu 6 ay sonunda ehliyet almak isterseniz 1 ay kursa gitmeli ve yaklaşık olarak 1500 euro masraf etmelisiniz.

ALMANYA’DA YÜKSEK ÖĞRENİM

LİSANS EĞİTİMİ

Üniversite Başvuru Süreleri

Alman üniversitelerinde yıllık öğrenim yerine sömestr sistemi mevcuttur. Buna göre şartlar mevcutsa öğrenime güz sömestrinin yanı sıra bahar sömestrsinde de başlanabilir. Her üniversite için ayrı ayrı belirlenmekle birlikte ülke genelinde yasal olarak

Kış Sömestri için 15 Temmuza, Yaz Sömestri için 15 Ocak’a kadar üniversitelerce hazırlanmış Kayıt Başvuru Formları / Zulassungsformulare üniversitelerin ilgili öğrenci işleri birimlerine ulaşmış olmalıdır. Yani Almanya’da yabancı öğrenciler için kayıtla ilgili kararı prensip olarak Türkiye’deki YÖK’e benzer bir kurum olan ZVS / Zentralevergabestelle değil, üniversiteler kendileri vermektedir. Ancak bazı Üniversite ve Meslek Yüksek Okullarına başvuru Uni-Asisst denilen bir kuruluş üzerinden yapılamaktadır. Bunun iyi araştırılmasında fayda vardır. Aksi takdirde büyük zaman kaybına sebep olabilir. Dolayısıyla birden fazla üniversiteye başvuru yaparak herhangi bir üniversiteden Kabul Belgesi / Zulassungsbescheid alma ihtimalinizi yükseltebilirsiniz.

Buna hukuki bir engel bulunmayıp yalnız posta ve çeviri tasdik masraflarının ek külfet olarak fazladan ödenmesi gerekir. Daha sonra birden fazla kabul gelmesi durumunda içlerinden biri seçilebilir. Tercihleri yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan biriside her üniversitenin değişik belgeler isteyeceğini hesaba katarak başvuru tarihlerini iyi takip etmektir.

Üniversitelere Kabul Şartları

Almanya’da eğitim sistemi Türkiye’ye kıyasla çok farklıdır. YÖK veya benzeri bir kurum olmadığından, devlette üniversitelere özerklik tanıdığından bu koşullarda bir standart yoktur. Ancak temek olarak;

1. Türkiye’de 2 veya 4 yıllık bir Üniversite bitirmiş veya kayıtlı öğrenci olmak -veya-
2. LYS kazanmış ve 4 yıllık bir bölüme yerleştirilmiş olmak (detayları sorunuz.)
3. Dil kursu olmayan bir üniversiteye başvuru yapıyor isek DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) sınavını vermiş olmak.

bu şartlar bütün üniversitelerde geçerlidir. Bunların yanında istenen diğer şartlar dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Almanya’da Üniversite Sistemi ve Eğitim Yapısı

Almanya siyasi yapısı gereği eyaletlerden oluşan bir ülkedir ve her eyalet kendi eğitim bakanlığına bağlı olarak eğitim sistemini belirler. Buna karşılık eğitim sisteminde eyaletler arasında temelde çok büyük farklılıklar olmayıp bütün eyaletlerde benzer bir eğitim yapısı bulunmaktadır. Almanya’da yüksek eğitim alanında sistem, Üniversiteler/ Universitaet ve Meslek Yüksek Okulları / Fachhochschule şeklindeki bir temel ayrıma dayanır. Yüksek eğitimin omurgasını ve yabancı öğrencilere yönelik en geniş alternatifleri teknik üniversite ve klasik üniversite olmak üzere iki formda bulunan üniversiteler sunar. Meslek Yüksek Okulları ise toplum ve ekonomideki yetişmiş nitelikli personel ihtiyacına cevap vermeye yönelik kısa süreli (3 yıl) ve veya 4 yıl mesleki odaklı eğitim kurumlarıdır. Genellikle bir üniversiteye bağlı olarak eğitim verirler. Üniversite eğitimi Temel Eğitim / Grundstudium ve Ana Eğitim / Hauptstudium şeklinde ayrılır. Bir bölümle ilgili temel bilgilerin verildiği Temel Eğitim 4 sömestr sürer, genellikle bir ara sınav / Zwischenprüfung ile sona erer. Ardından başlayan Ana Eğitim süresince ilgili bölümde uzmanlaşma ve derinleşmeye yönelik bilgiler öğrenilir.

Yüksek Lisans

Almanya da yüksek lisans programları konusunda tam bir benzerlik yoktur. Bunun temel nedeni ise Alman üniversite sisteminde böyle bir eğitim sisteminin, yani yüksek lisansın bulunmamasıdır. Almanya da üniversite mezunları doğrudan doktoraya başvurma olanağına sahiptir. Yurt dışından gelen öğrenciler ise fakültelerine göre ayırıma tabi tutulmaktadır. Bazen, fark dersleri alınmak suretiyle bir Alman üniversite diploması alınması sağlanmak suretiyle doktoraya başvurabilirken bazen de yabancı ülkelerden gelen öğrenciler için özel olarak oluşturulan- bir yüksek lisans programına alınarak daha sonra doktoraya başvuru imkânı sağlanmaktadır. Mesela hukukçular için LL.M denen bir mastır programı vardır. Türkiye den giden her hukuk öğrencisi yabancı dil sınavını başarmak kaydıyla bu programa başvurabilir. Bu bir yıllık programın sonunda istenirse doktoraya devam olunur ya da bir mastır diploması (LL.M derecesi) alınabilir.

Almanya da ayrıca Amerikan sisteminin etkisiyle son zamanlarda MBA programları ve İngilizce mastır programları da açılmıştır. Bu sistem birçok avantajlar sunmaktadır ki bunların başında, Türkiye’de İngilizcesi çok iyi olan ve TOEFL sınavını başarı ile vermiş bir aday Almanya’da mastıra başlayabilir. Yine buralarda belirli bazı dersler alındıktan sonra yazılacak bir mastır tezi ile mezun olunur. Ancak bütün durumlarda öncellikle bir öğrenci vizesi alınarak Almanya ya gidilmesi ve dil eğitimi sırasında veya Mastır sırasında kişi kendi yolunu daha rahat biçimde çizebilir.

Almanya’da direkt yüksek lisans eğitimi yoktur. Yüksek öğrenim bitirme diploması olarak (yaklaşık 4 yıllık eğitimden sonra) 1. Diplom (Fizik, Matematik, İnşaat Mühendisliği gibi Mühendislik ve Fen Bilimleri için) yada 2. Magister (Felsefe, İngiliz ya da Alman Dili ve Edebiyatı gibi Sosyal Bilimler için) diplomaları verilir. Her iki derece de birbirine eşittir ve doktor (phil. ya da rer. nat.) unvanı ile bitirilen doktora eğitimine başlama hakkı kazandırır. Genelde Almanya’da alınan “Diplom” ve “Magister” diplomaları, Türkiye’de yüksek lisans diploması ya da Master olarak kabul edilmektedir. Ancak, bu konudaki kesin karar YÖK’e aittir. Bu nedenle, öğrenim yapmak istediğiniz bölümden alacağınız diplomanın Türkiye’deki denkliği konusunda öğrenime başlamadan önce YÖK’ten bilgi edinmeniz tavsiye olunur. Bundan dolayı eğer Türkiye’de 4 yıllık bir üniversite mezunu iseniz genellikle Almanya’da ki Üniversitelerin 2. veya 3. sınıfından eğitiminize devam edebilirsiniz. Kendi mezun olduğunuz bölüm veya yakın bir bölüme başvurma hakkınız vardır. Başvuru aşmasında en azından 400-800 saat arası Almanca gördüğünüzü ispatlamanız gerekmektedir. Kesin kayıt sırasında DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) sınavına girip başarılı olma zorunluluğu vardır.

Doktora

Almanya’da doktora yapabilmeniz için bir Türk üniversitesinden Yüksek Lisans Diploması ile mezun olmanız gerekmektedir. Ayrıca yeteri derecede Almanca dil bilgisine (400-800 saat) sahip olmanız ya da doktora çalışması başlangıcında veya sürecinde yüksek düzey dil sınavını (DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) Sınavı) kazanmanız gerekir. Öncelikle Almanya’da doktora yapacağınız konuda uzman olan ve doktora çalışmalarınız sırasında danışacağınız bir profesör seçmelisiniz Bu profesöre yazı ile başvurarak olurunu aldıktan sonra Üniversite bünyesindeki ‘Akademisches Auslandsamt’ (yabancı öğrenciler için Akademik İşlemler Bürosu) ile resmi işlemlere (başvuru, Almanca dil bilgisi vb.) başlamanız gerekmektedir. Almanya’da Türkiye’deki gibi doktora dersi olmadığından ve tezinizi hazırlarken tek başınıza olacağınızdan, danışmak için seçeceğiniz bu profesör sizin için çok önemlidir. Doktora çalışması için toplam süre takriben 3 yıl olup, kesin olarak belirlenmiş bir zaman dilimi bulunmamaktadır. Şayet doktora çalışmasını Türkiye’de bitirmeye karar verirseniz, mutlaka Türkiye’deki doktora giriş sınavını verip, ders programını tamamlamanız ve yeterlik sınavında başarılı olmanız gerekmektedir.

Meslek Yüksek Okulları (Fachhochschule)

Fachhochschuleler, uygulamalı bilimlere yönelik olup pratik eğitimi ön planda tutan nitelikli iş kadrosunu oluşturmaya yönelik okullardır. Bu okulların eğitim süresi bölüme göre değişmektedir, 4 yıl (diplom) veya 3 yıl (Bachelor)dır. Ayrıca master programları da sunulmaktadır. Bitirme derecesi üniversiteye denktir. Ayrıca sanat, film ve müzik eğitimi veren yüksek eğitim kurumları vardır. Ancak bu okulların dezavantajı bazılarının mezuniyet diploması yüksek lisans yapmak için yeteli olmayışıdır. Eğer Amacınız akademik kariyer ise üniversite öğrenimi görmenizi tavsiye ediyoruz. Fachochschulelere giriş üniversiteler girişten daha kolaydır. Eğer Türkiye’de bir üniversite mezunuysanız Mittelstuffe üzeri bir Almanca ile direk eğitime başlayabilirsiniz. Detaylı bilgi için lütfen Acenteniz- Delta Yurtdışı Eğitim ile irtibata geçiniz.

Dil Kursları

Almanya’da dil eğitimi almanı sağlıklı olarak iki yolu vardır. Birincisi özel dil kursları, bir diğeri ise Üniversite bünyesindeki dil kurslarıdır. Sadece dil eğitimi almak isteyen vize adayları için özel dil kursları daha caziptir. Deneyimli kadromuz sayesinde size en uygun olan kursta yerinizi alabilirsiniz. Almanya’da Üniversite eğitimi almak isteyen adaylar için Üniversite kursları daha avantajlıdır, ancak her üniversite bu imkânı sunmadığı için iyi bir araştırma gerekmektedir. Almanya’da eğitim süreci gerçekten sabır ve inanç gerektirir. Acenteniz- Delta Yurtdışı Eğitim olarak bu yolda iyi bir başlangıç yapmanızda size vereceğimiz destek, danışmanlığın ötesindedir.

Almanca öğrenmek için birçok neden vardır:

• Almanca Avrupa da en çok konuşulan ana dildir. Almanca bilerek, 100 milyon Avrupalıyla ana dilinde konuşulabilir.
• Almanya Türkiye’nin en önemli ticaret ortağıdır. Türkiye de 1000 den fazla Alman şirketi bulunmaktadır ve her yıl 3 milyonu aşkın Alman turist Türkiye’yi ziyaret etmektedir.
• Almanca bilenler için iş piyasasında çok daha fazla olanak vardır.
• Yüksek öğrenim açısından Almanya cazip bir ülkedir. Almanca bilenler için Almanya da yüksek öğrenim çok çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Eğitimi tamamladıktan sonra istenirse iş hayatına Almanya’da devam edilebilir.
• Almanya da ki Türk göçmenler sayesinde Almanya ile Türkiye arasında kişisel bağlar çok yoğundur. Almanca bilgisi bir arada yaşamayı kolaylaştırmaktadır.
• Yabancı dil bilgisi kültürel, entelektüel ve mesleki ufku genişletir ve farklı kültürlere anlayışla yaklaşılmasını sağlar. Çok dillilik sadece Avrupa Birliği’nin genişlemesi açısından değil, her zaman bir avantajdır.
• Almanca okuyabilen sadece Goethe, Nietzsche, Kafka, Bach, Beethoven, Freud ve Einstein in eserlerini daha iyi anlamakla kalmayıp sanal dünyada da daha avantajlı duruma geçer: internette Almanca İngilizceden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bütün dünyada yayımlanan kitapların beşte biri halen Almanca olarak basılıyor.

Almanca öğrenmek istiyor musunuz?

Acenteniz- Delta Yurtdışı Eğitim size en uygun dil kurslarını sizler için sunuyor.

Staj

Almanya’da staj yapabilmek için iyi Almanca bilgisinin yanı sıra İş Bulma Merkezi’nden (Zentralstelle für Arbeitsvermittlung – ZAV) alacağınız izin gerecektir. 18 yaşınızı doldurduysanız ve Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, Japonya veya Avustralya vatandaşıysanız Almanca kursunda sonra başlayacağınız stajı biz bulabiliriz. Diğer ülkelerin vatandaşları için Almanya’da staj izni sınırlıdır. Ancak, kendi ülkenizdeki bir üniversitede halen kayıtlıysanız ve yapacağınız staj okuduğunuz alanla ilgiliyse staja izin verilecektir. Almanya da Türk öğrenciler için staj konusunda ayrılan kontenjan sınırlıdır. Öğrencinin, staj başvurularında öncelikle işverenin bir Türk vatandaşının firmalarında staj yapmasının planlandığını ZAV a bildirmesi gerekir. ZAV bu talebi incelemeye alıp, gereğinde AEVO un (Çalışma Müsaadesi Yönetmeliği ) 9. maddesinin 7.fıkrasına göre çalışma müsaadesi verir. Böyle bir muafiyetin mevcut olması halinde, staj yeri ZAV tarafından aracı olunan bir staj yeri olarak değerlendirilir ve herhangi bir hukuki engel olmadığı sürece 2-3 gün içinde vize alınabilir. Üniversite öğrencilerinin özel yollardan temin ettikleri stajlar için vize almak üzere başka bir yol yoktur. Ancak gene de ZAV veya IASTE nin aracılığı ile bulunmayan stajlar için de vize alma imkânı vardır. Bu durumlarda, aile birleşimi için vizede olduğu gibi, Yabancılar Dairesinin onayı gerekmektedir. Yabancılar Dairesi ise ilgili İş ve İşçi Bulma Kurumuna başvuracağından dolayı, işlem süresi 2-3 ay sürmektedir.

Daha fazlasını hedefleyin:

Almanca bilginizi arttırmakla yetinmeyin ve kurstan sonra bir Alman şirketinde staja başlayın! Burada derste öğrendikleriniz uygulama şansını yakalayacaksınız. Bunun yanı sıra, öz geçmişinizi zengin gösterecek ve kariyer fırsatlarınızı arttıracak önemli bir iş deneyimi kazanacaksınız. Acenteniz- Delta Yurtdışı Eğitim sizler için uygun yerlerde ve mesleki kariyeriniz için en uygun stajı bulmaya çalışacaktır. Bu konuda tam anlamı ile garanti verilmemektedir. Tavsiyemiz siyin meslek alanınıza veya aldığınız eğitime en yakın alanda staj araştırması yapmaktır. Stajlar ücretsizdir ancak bazı firmalar az da olsa bir miktar talep edebilirler.

Burslar

Eğitim Bursları

Anne veya babası son altı yıl içinde Almanya’da düzenli olarak en az üç yıl çalışmış olan öğrenciler ‘BAFÖG’ (Federal Öğrenimi Destekleme Kanunu) çerçevesinde ayda ortalama bin 450 euro tutarında olan burstan yararlanabilirler. Bunun dışında birçok özel kuruluş ve bazı kiliseler öğrenim kredisi verebilmektedir. Bunun için genellikle şahsi olarak başvurmanız başarı puanınızın yüksek olması gerekmektedir. Bu konuda daha fazla bilgiye Acenteniz- Delta Yurtdışı Eğitim Almanya danışmanımız aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Yaz Kursları Bursları

Bu burslar, Alman üniversitelerinin yaz aylarında verdikleri 3 – 4 haftalık yaz kursları için düşünülmüş ve iyi veya çok iyi almanca bilgisine sahip, tüm branşlardan ileri düzeydeki üniversite öğrencileri (3. sınıf ve üzeri) veya asistanlar için öngörülmüştür.

Başvuru Koşulları:

• Bursun başlangıcında en az 19, en fazla 32 yaşında olmak gerekmektedir.
• Başvuru sahipleri, iyi veya çok iyi almanca bilgisine sahip olduklarını kanıtlamalıdırlar.
• Başvuru sahipleri, ülkelerinde en iyi dereceli öğrenciler veya akademisyenler arasında olmalıdırlar.
• Başvuru sahipleri, DAAD’nin üniversite yaz kursları için arka arkaya üç yıl içinde sadece bir sefer burs alabilirler.

Dil Kursları Bursları

Bu burslar, Alman filolojisi ve eğitim fakültelerinin Almanca bölümleri dışında tüm branşlarda ileri düzeyde öğrenim gören öğrencilere yöneliktir. Bu burs kapsamında, Goethe Enstitüsü’nde iki aylık dil kursları öngörülmektedir.

Vize ve Oturma İzni

Almanya öğrenci vizeleri 3 çeşit olarak verilmektedir.
Bunlar ;

• Üniversite Öğrenci vizesi (Studiumvizeum)
• Üniversite Öğrenci Aday vizesi (Studiumbewerbervizeum)
• (Yoğun) Dil Kursu vizesi (Sprachvizeum)

Bir önceki sayfada bahsi geçen vize türleri ne kadar birbirine benzer görünse de çok ufak ama önemli detaylara sahiptirler. Mesela Yoğun Dil Kursu vizesi (Sprachvizeum) almış bir öğrenci vizesini Almanya’da Eğitim vizesine çeviremez. Bu hem maddi hem de zaman kaybı demektir. Buna karşılık Studiumbewerbervizeum alan bir kişi Türkiye’deki Alman konsolosluğundan kural olarak en fazla üç aya kadar verilen öğrenci vizesi, Almanya’da ilgili yabancılar şubesinde (Auslaenderbehörde) gerekli belgeler (kurs veya üniversite öğrenci belgesi ile geçerli teminat belgesi) götürülerek problemsiz uzattırılır. Bunlar karışık gelebilir ilk bakışta ancak deneyimli bir kadro ile yola çıkarsanız bu engeller daha rahat aşılabilir. Delta Yurtdışı Eğitim Almanya’da da deneyimli kadrosu ile size eğitim almak istediğiniz ülke olan Almanya’dan en güncel ve kaliteli bilgilerle danışmanlık vermektedir. Almanya’da eğitim yapılacak alan somut olarak belirtilir ve her semester alınan Öğrenci belgesi ile oturum uzatılabilir. Vize başvurularında üniversiteden bir kabul belgesi alındıktan sonra daha kolay sonuç alınabilmektedir. Ancak Almanya’da bir dil kursundan alınacak kayıt belgesi de başvuruya dayanak yapılabilir. Dil kursu fiyatlarının Almanya’da diğer ülkelere ve Türkiye’ye nazaran çok fazla olmaması (aylık yaklaşık 200 Euro dan başlayan fiyatlar) uygulamada bu ihtimali son derece cazip hale getirir. Yine burada kayıt yapılan dil kursunda yoğun program intensiv kurs ve bu programın da haftalık en az 20 saatlik olması gerektiği unutulmamalıdır.

Geçim Masraflarının Karşılanmasına Dair Bilgiler

Bu konu ile ilgili 3 Seçenek bulunmaktadır. Bunlar:

• İkamet Yasası`nın 66-68. maddelerine göre Almanya`da verilmiş ve taahhütte bulunanın ödeme gücünün kanıtlandığı bir taahhütname (dil kursu/öğrenim için olduğu belirtilmeli) veya
• Almanya`da bloke hesap açıldığına dair kanıt.
• İstisnai durumlarda anne ve babanın noter tasdikli yazılı taahhütnamesi Türkçe tercümesiyle birlikte ibraz edilebilir

ALMANYA ÜNİVERSİTELERİNE BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

LİSANS EĞİTİMİ İÇİN

• Danışmanlık Sözleşme Metni
• İmza beyannamesi (Sözleşmede imzası bulunan kişinin)
• Kimlik Fotokopisi
• 2 Adet vesikalık Fotograf
• Lise Diploması
• Lise Diploma Fotokopisi (Noter Onaylı Aslı Gibidir)
• Öz Geçmiş
• ÖSYM Sonuç ve Yerleşti Belgesi

ÖĞRENİMİ SÜREN ÖĞRENCİLER İÇİN
• Lise Diploması yerine liseden diplomayı kaybettiğine dair belge
• Öğrenci Belgesi
• Transkript Belgesi
• Öz Geçmiş
• Üniversite Ön Lisans veya Lisans Diploması

YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ İÇİN

• Danışmanlık Sözleşme Metni
• İmza Beyannamesi (Sözleşmede imzası bulunan kişinin)
• Kimlik Fotokopisi
• 2 Adet Fotoğraf
• Lisans Transkript
• Lisans Transkript Fotokopisi (Noterden onaylı Aslı Gibidir kopyası)
• Lisans Diploması
• Lisans Diploması Fotokopisi (Noterden onaylı Aslı Gibidir kopya)
• Mevcut ise Yüksek Lisans Kabul Belgesi
• Yüksek Lisans Kabul Belgesi Fotokopisi (Noterden onaylı Aslı Gibidir kopya)

ÖĞRENİMİ SÜREN ÖĞRENCİLER İÇİN

• Yüksek Lisans Öğrenci Belgesi
• Yüksek Lisans Öğrenci Belgesi Fotokopisi (Noterden onaylı Aslı Gibidir kopya)
• Mevcut ise Yüksek Lisans Transkript
• Yüksek Lisans Transkript Fotokopisi (Noterden onaylı Aslı Gibidir kopya)

ALMANYA´DAKİ TAHMİNİ MASRAFLAR

Kurs ve Üniversite Harç Giderleri (Yıllık)

Hazırlık Kursu Ücreti (ilk yıl) 1400-4800 €
Üniversite Harcı (sonraki yıllar) 1000 €

Diğer Giderler (Aylık)

Yurt Kirası 220-350 €
Sağlık Sigortası 30-55 €
Ulaşım 50-70 €
Beslenme ve Diğer Masraflar 250-350 €

AYLIK TOPLAM 550-825 €

YATMASI GEREKEN TEMINATLAR

Vize Teminatı:

Şayet Almanya’dan bir teminat mektubunuz yok ise her öğrenci vizeye başvururken 1 yıllık geçim masrafına istinaden Almanya’daki bir bankada bloke hesap açtırmak ve 7800 € nakit olarak bankaya yatırmak ve bu teminatı belgelemek zorundadır. Vizeniz çıktıktan sonra bu paranın aylık 650-750 € luk kısmını çekebilme hakkına sahip olacaksınız. Veya Almanya da çalışan ve düzenli geliri olan bir kişi tarafından GARANTÖRLÜK sağlanabilinir. Garantörlük sağlanması durumunda banka hesabına teminat ücreti yatırma zorunluluğu yoktur.

Yurt Depozitosu:

Her yurt, örgencileri yurda kabul edip yurt kontratı düzenlerken belli bir Depozito talep etmektedir. Bu depozito miktarı yurtlar arasında değişmekle birlikte 350-1500 € arasındadır. Bu Teminatlar yurt ile ilişkisi biten öğrencilere 4-6 hafta arasında geri ödenmektedir.

GIDIS MASRAFLARI

Pasaport + Vize Masrafları + Uçak Bileti 200-350 € (ortalama)
Bu masraflar Pasaport çıkartma ve harç ücreti, uçak bileti masraflarıdır. (Değişiklik göstermektedir.)

KAYIT İŞLEMLERİ İÇİN: [email protected]


Online Early CollegeAmerika'da SINAVSIZ Üniversiteye ne dersiniz?

Online Amerikan lisesi diploması alarak, Amerikan Üniversitelerinde sınavsız ve burslu okumak ister misiniz?

Siz de Türkiye'de ilk olarak uygulamaya başlanan Online Early College programımıza katılın, 1 Program ile 2 Diploma alın. SINAVSIZ olarak Amerikan üniversitelerinden kabul alabileceğiniz bu program sayesinde zaman, para ve emek tassarrufu yapabilir, hayatınıza yepyeni bir pencere açabilirsiniz.

Detaylı bilgi için: +905468001048

Open chat
1
Merhaba,
size nasil yardimci olabiliriz?